close

სოფლის მეურნეობა

ასტრონომია - კოსმოსიმსოფლიოსოფლის მეურნეობა

მეცნიერები არაბთა გაერთიანებული საამიროებიდან მარსზე ფინიკის პალმების და მარწყვის ბაღის გაშენებას აპირებენ

წითელმა პლანეტამ არაბეთის გაერთიანებული ემირატების მეცნიერებს ახალი იდეეები გაუჩინა. მიზეზი მისი უდაბნოსთან მიმსგავსებაა. ისინი იქ პალმებისა და მარწყვის გაშენებას გეგმავენ.

,,იდეა არაბეთის გაერთიანებული კოსმოსური სააგენტოს სტრატეგიული სააგენტოს ხელმძღვანელმა – რაშიდ ალ-ზაადი განაცხადა”, – წერს უცხოური მედია. მისი აზრით, მარსის ნიადაგი უდაბნოს ჰგავს, ამიტომ, პროექტის ფარგლებში, დაგეგმილია, ერთი მხრივ, ფინიკის პალმის, მეორე მხრივ კი – მარწყვის, პომიდორისა და სალათის ფოთოლის გაშენება.

მედიის ცნობით, პროექტის განსახორციელებლად უკვე გამოყო 5,5 მლრდ დოლარი.

მასალა მოამზადა: ციცი კიკვიძემ

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი ,,დოქტრინა”

სრულად ნახვა
არქეოლოგიასაქართველოსოფლის მეურნეობა

ქართული ღვინო გინესის რეკორდების წიგნში შევიდა

ქართული ღვინო გინესის რეკორდების წიგნში შევიდა, ეს მას შემდეგ, რაც საქართველოში ჩვენს წელთაღრიცხვამდე 6 000-5 800 წლით დათარიღებული ჭურჭელი აღმოაჩინეს, სადაც ღვინის ქიმიური შემადგენლობა დადასტურდა.

გინესის მსოფლიო რეკორდების ოფიციალურ ვებგვერდზე გამოქვეყნებულ ინფორმაციაში წერია, რომ საქართველოში არქეოლოგიური გათხრების შედეგად აღმოჩენილი უძველესი ქვევრიც ამ ფაქტს მოწმობს.

მეცნიერები მიიჩნევენ, რომ  საქართველოში აღმოჩენილი, 8000 წლის წინანდელი თიხის ჭურჭელი ღვინის დამზადების უძველესი ტრადიციის მაჩვენებელია. აღნიშნული ჭურჭელი ქვეყნის დედაქალაქის სამხრეთ ნაწილში, ორ უბანშია აღმოჩენილი და  ზოგიერთ მათგანზე გამოსახულია ყურძნის მტევნები და მოცეკვავე ადამიანები. ამ აღმოჩენამდე მეღვინეობის უძველესი ტრადიციის მტკიცებულებად  მეცნიერები, როგორც წესი, ირანის ჩრდილო-დასავლეთ ნაწილში ნაპოვნ თიხის ჭურჭელს მიიჩნევდნენ.

არქეოლოგიური აღმოჩენის ავტორი პენსილვანიის ანთროპოლოგიისა და არქეოლოგიის უნივერსიტეტის პროფესორი პატრიკ მაკგოვერნია. საქართველოს ღვინისა და ყურძნის შემსწავლელ კვლევაში საქართველო, საფრანგეთი, იტალია, ისრაელი, კანადა, დანია და ამერიკის შეერთებული შტატები მონაწილეობდნენ.

 

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი ,,დოქტრინა”

 

სრულად ნახვა
საქართველოსოფლის მეურნეობა

ქართული ჩაი 170 წლისაა

ქართული ჩაის 170 წლისთავისადმი მიძღვნილი საიუბილეო ღონისძიება „ქართული ჩაი 170 წლისაა“ დღეს „ქარვასლაში“ გაიმართება. „საპარტნიორო ფონდის“, „საქართველოს ორგანული ჩაის მწარმოებელთა ასოციაციისა“ და „საქართველოს ჩაის მწარმოებელთა ასოციაციის“ ორგანიზებით დაგეგმილ შეხვედრას მთავრობის, ადგილობრივი თვითმმართველობის, ჩაის ინდუსტრიაში ჩართული ბიზნესკომპანიების, ადგილობრივი და საერთაშორისო ორგანიზაციების წარმომადგენლები და ასევე, სპეციალურად მოწვეული სტუმრები დაესწრებიან.

გაიმართება ჩაის დეგუსტაცია.

 

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი ,,დოქტრინა”

სრულად ნახვა
ბიზნესიეკონომიკაპოლიტიკასაქართველოსოფლის მეურნეობა

შესაძლოა, მალე აფხაზეთიდან თხილის ექსპორტი შეწყდეს -,,The Economist-ი“ საქართველოზე წერს

აფხაზეთის ოკუპირებულ ტერიტორიაზე მცხოვრები  ფერმერებისთვის დღემდე ნებადართულია თხილის რეალიზება საქართველოსთან თანამშრომლობით, მაგრამ 2018 წლიდან, ევროკავშირის მოთხოვნით, საჭირო გახდება პროდუქციის წარმოების სერტიფიკატი, რაც პრობლემას შეუქმნის მათ, ვინაიდან საეჭვოა რომ დეფაქტო ხელისუფლებამ საქართველოს სერტიფიკატით ვაჭრობის საშუალება მისცეთ.  პრობლემის შესახებ ცნობილი ბრიტანული გამოცემა ,,The Economist-ი“ წერს.

შავი ზღვითა და რუსეთით იზოლირებული საქართველო, ბოლო რამდენიმე ათწლეულია ცდილობს დაამყაროს ახლო კონტაქტი ევროპასთან და ამაში დიდ როლს თამაშობს თხილის ექსპორტი. 2007 წელს, იტალიურმა კომპანია ,,ფერერომ”  იმისთვის, რომ ,,Nutela-ს” წარმოება თხილით უზრუნველეყო, საქართველოში თავისი ფილიალი გახსნა, რის შემდეგაც, ჩვენი ქვეყანა მსოფლიო ბაზარზე თხილის ექსპორტიორი ქვეყნების სამეულში მოხვდა იტალიასა და თურქეთთან ერთად.

2014 წელს საქართველოსა და ევროკავშირს შორის შედგა ღრმა და ყოვლისმომცველი თავისუფალი სავაჭრო სივრცის შესახებ შეთანხმება, თუმცა ამ ფაქტს ექსპორტთან დაკავშირებით მდგომარეობა მოლოდინისამებრ არ გაუუმჯობესებია. ქართული თხილის ექსპორტის თითქმის 10 %-ი აფხაზეთზე მოდის, რომელმაც 1992-93 წლებიდან დე ფაქტო დამოუკიდებლობა გამოაცხადა და საქართველოს არ აქვს ოფიციალური სავაჭრო ურთიერთობა აფხაზეთთან, ხოლო თხილი ერთადერთი პროდუქტია, რომლის ამგვარად რეალიზების  უფლებასაც აფხაზეთის ხელისუფლება აძლევს ადგილობრივ ფერმერებს.

ღრმა და ყოვლისმომცველი თავისუფალი სავაჭრო სივრცის შესახებ შეთანხმებით განისაზღვრა, რომ 2018 წლისთვის ნებისმიერი სასოფლო-სამეურნეო საექსპორტო პროდუქტი უნდა აკმაყოფილებდეს ევროკავშირის სტანდარტებს და, მათ შორის, უნდა ჰქონდეს ოფიციალური მოწმობა წარმოების ადგილის შესახებ.  „მაშინაც კი, თუკი აფხაზები მიიღებენ ქართულ სერტიფიკატებს, ამ ქმედებას ხელისუფლება ეროვნულ ღალატად მიიჩნევს, ამიტომ, დიდი შანსია, რომ შეწყდეს ,,Nutella-ს” წარმოებისთვის იქაური თხილის მიღება”-ნათქვამია გამოცემაში.

აფხაზეთის ევროპისგან იზოლირება კიდევ უფრო დამოკიდებულს გახდის მას რუსეთზე, ,,რუსეთი ჩვენი სტრატეგიული პარტნიორია და თხილზე მოთხოვნა იქ ნაკლებია, ამიტომაც, პრიორიტეტი უნდა მივანიჭოთ სწორედ ისეთ პროდუქტს, რაზეც იქ დიდი მოთხოვნაა, მაგალითად, ციტრუსებს და ღვინოს” – აღნიშნა ე.წ. აფხაზეთის ეკონომიკის მინისტრმა – ადგურ არძინბამ. გამოცემაში აღნიშნულია, რომ ამ მდგომარეობიდან ერთადერთი გამოსავალი ორ მხარეს შორის მშვიდობიანი მოლაპარაკების წარმოებაა ჟენევაში, თუმცა მხარეები ამ კუთხით არ აქტიურობენ და არც ვაჭრობის საკითხი ყოფილა ჯერჯერობით მათ დღის წესრიგში.

 

 

წყარო: The Economist

მასალა მოამზადა: თამარ დევდარიანმა

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი  „დოქტრინა“

 

სრულად ნახვა
ბიზნესისაქართველოსოფლის მეურნეობა

სტარტაპერი ხურვალეთიდან, რომელიც საზოგადოებას მწყრის კვერცხსა და ხორცს სთავაზობს

 22 წლის ზაურ კუდუხოვი სტარტაპერია, მან გადაწყვიტა, შეექმნა ისეთი ბიზნესი, რომელიც საზოგადოებას შესთავაზებდა საკმაოდ იშვიათ და ხარისხიან პროდუქტს. საუბარია მწყრის ხორცსა და კვერცხზე.

ზაური გორის რაიონ სოფელ ხურვალეთის დევნილთა დასახლებაში ცხოვრობს. წარმოშობით ქსუისიდან არის, 2008 წლის ომის დროს იძულებით დატოვა მშობლიური სოფელი. დაამთავრა გორის სახელმწიფო სასწავლო უნივერსიტეტის ფინანსების ფაკულტეტი, ამჟამად კი აგრძელებს სწავლას იმავე უნივერსიტეტის იმავე ფაკულტეტზე მაგისტრის ხარისხით.

„რამდენიმე წლის წინ გადავწყვიტე, რომ დამეწყო ბიზნესი, კერძოდ, წარმოების სფეროში, რომელიც მომგებიანი და სამომავლოდ პერსპექტიული იქნებოდა. ჩემი ძალებით დავიწყე ქართული ბაზრის გამოკვლევა, თუ რა პროდუქტის ნაკლებობა ან დეფიციტი შეინიშნებოდა. სულ მალე დავადგინე, რომ მწყრის პროდუქციის დეფიციტი იყო, კერძოდ, მწყრის ხორცისა და კვერცხის. იმ მომენტიდან დავისახე მიზნად, მწყრის პროდუქცია მეწარმოებინა და ამავდროულად დავიწყე ფულის შეგროვება. გავხსენი ანაბარი და ყოველ ჩარიცხულ თანხაზე ვიცოდი, რომ მიზანს ვუახლოვდებოდი. როდესაც საჭირო თანხა შევაგროვე, დავიწყე დაბანდებული თანხის ინვესტირება: ავაშენე მინი ფერმა და შევუდექი პროდუქციის წარმოებას. ამასობაში USAID-ის პროექტ Yes-Georgia-ს ფინანსური მხარდაჭერით შევიძინე ყველა საჭირო ინვენტარი, რომელიც აუცილებელად მჭირდება წარმოების პროცესში და საქმეს გამიადვილებს“, – აღნიშნავს ზაურ კუდუხოვი.

როგორც ყველა სტარტაპი საჭიროებს უდიდეს შრომასა და ძალისხმევას, ამ შემთხვევაში არც ჩემია გამონაკლისი. წარმოების პროცესში ვცდილობ დავნერგო თანამედროვე ტექნოლოგიები, რომელიც დამეხმარება როგორც მოგების მაქსიმაზაციაში, ასევე შემიმსუბუქებს ფიზიკურ შრომას.

ქართულ ბაზარს არ ჰყავს მწყრის ხორცისა და კვერცხის სტაბილური მომწოდებელი. სწორედ ეს გარემოება გახდა სტარტაპერისთვის ხელშემწყობი ფაქტორი, იმ თვალსაზრისით, რომ ბიზნესის დამკვიდრება არ უწევს მძიმე კონკურენციის პირობებში. მისი თქმით, არიან მცირე მეწარმეები, რომლებიც მსგავს პროდუქციას აწარმოებენ, მაგრამ რეალური სურათის გათვალისწინებით, მოთხოვნა აჭარბებს მიწოდებას.

„დაბალი კონკურენციის პირობებშიც ვცდილობ გამორჩეული ვიყო სხვა მწარმოებლებისგან და მომხმარებელს შევთავაზო განვითარებული და სრულყოფილი პროდუქტი, მხედველობაში მაქვს პროდუქტი, რომელიც იწარმოება სურსათის ეროვნული სააგენტოს მიერ დადგენილი მოთხოვნების შესაბამისად“, – აღნიშნა სტარტაპერმა.

კომპანია სამომავლოდ გეგმავს, რომ წარმოებულმა პროდუქტმა სათანადო ადგილი დაიკავოს ქართულ ბაზარზე და გახდეს სტაბილური მომწოდებელი მწყრის ხორცითა და კვერცხით.

 

მასალა მოამზადა:  ნინი მშვენიერიძემ

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი ,,დოქტრინა”

სრულად ნახვა
საქართველოსოფლის მეურნეობატექნოლოგიები

ჰიდროფონიკის ტექნოლოგია – უნიკალური მეთოდი ბუნებრივი საკვების საწარმოებლად

ჰიდროფონიკის მეთოდი გულისხმობს მარცვლეულისგან მიღებული ჯეჯილის წარმოებას მიწის გარეშე (მხოლოდ წყალზე). ჰიდროფონიკის ჯეჯილის საშუალებით პირუტყვის გამოკვება გაცილებით მარტივი და კომერციულად მომგებიანია. აღნიშნული პროექტის ავტორია შალვა ლაღაძე, აგროტექნოლოგიის ბაკალავრი, აგროინჟინერიის მაგისტრი, რომელმაც არაერთი ტრენინგმოდული გაიარა აგრარული ბიზნესის მიმართულებით, მათ შორის გაცვლითი პროგრამა – „ღია სამყარო“ – ამერიკის შეერთებულ შტატებში.

„ბიზნესიდეა პროექტად ჩამოყალიბდა და დაფინანსდა პროექტ ,,YES Georgia-ს” ფარგლებში, სადაც გავიარე 3-თვიანი ტრენინგთა ინტენსიური კურსი და მოვიპოვე დაფინანსება. ერთ-ერთ რუტინულ სამსახურში მუშაობისას მომივიდა იდეა დამეწყო ბიზნესი ჩემი პროფესიის სფეროში. დავიწყე ძიება თუ რისი გაკეთება შემეძლო და მივაგენი ჰიდროფონიკის ტექნოლოგიას, რომელიც ახალი და მიმზიდველი დარგია აგრარულ სფეროშო. ერთწლიანი კვლევისა და ტესტირების გავლის შემდეგ, მოვიპოვე დაფინანსება და დღესდღეობით ბაზარზე წარმოდგენილი ვართ სრულყოფილი პროდუქციითა და მომსახურებით“, – აღნიშნავს შალვა ლაღაძე.

აღნიშნული მეთოდით მიღებული საკვები დიდი რაოდენობით შეიცავს მერძეული ფურისათვის საჭირო აუცილებელ საკვებ ნივთიერებებს (საკვებ ერთეულს, მონელებად პროტეინს, კაროტინს, კალციუმსა და ფოსფორს). ჯანსაღი საკვების დამზადება მთელი წლის განმავლობაშია შესაძლებელი.

ჰიდროფონიკის სისტემით მოყვანილ მწვანე საკვებს შეუძლია მთლიანად ჩაანაცვლოს თივა, ნამჯა, სილოსი და სენაჟი. მერძეული პირუტყვის მწვანე მასით კვება უხეში საკვებით კვებასთან შედარებით იაფი ჯდება, რძის გამოსავლიანობა კი 30 %-ით იზრდება.

ზამთარ-ზაფხულ მწვანე, წვნიანი საკვებით კვების საშუალება, როგორც წესი, ზრდის წველადობას 30%-ით, ზრდის წონას, ზრდის რძის ცხიმიანობას, საქონელი არ შრება ზამთარში, აუმჯობესებს იმუნიტეტს, აუმჯობესებს ბეწვის მდგომარეობას, იზრდება განაყოფიერების მაჩვენებელი, ხდება მიწის ეფექტური გამოყენება, მცირდება ფერმერის დატვირთვა, მცირდება წარმოების ჯაჭვი, არ გამოიყენება პესტიციდები, საკვები მასა არის ბიოლოგიურად სუფთა, მცირდება მავნე გაზის – მეთანის –  გამოყოფა.

„ამ სისტემის ინოვაციურობა გამოიხატება იმაში, რომ 50 კვადრატულ მეტრ შენობაში, ყოველდღიურად შესაძლებელია 400კგ ეკოლოგიურად სუფთა მწვანე მასის მიღება, რაც თითქმის იმდენივეა წელიწადში, რამდენიც ბუნებრივ პირობებში 20 ჰექტარ საძოვარზე მოიპოვება. აღსანიშნავია, რომ ჩვენ ფერმერებს ვთავაზობთ 3-კვირიან გამოსაცდელ პერიოდს, რათა ნახონ შედეგი და ამის შემდეგ დაიწყონ ჩვენგან ჯეჯილის შესყიდვა, ასევე, ჩვენი სერვისი მოიცავს კონსულტაციებს და საწარმოს მათთვის მოსახერხებელ ადგილას მოწყობას დახურულ შენობებში“ – აღნიშნავს შალვა ლაღაძე.

ჰიდროფონიკა უნიკალური საშუალებაა მცირემიწიანი ფერმერებისთვის და მათთვის, ვინც აპირებს, მეცხოველეობის ფერმის გაფართოებას და განვითარებას.

ბიზნესის ავტორი სამომავლოდ ქსელის გაფართოებასა და საწარმოთა ფილიალების შექმნას გეგმავს სხვადასხვა კუთხეში. აგრეთვე, განახლებადი ენერგიის გამოყენებას, რათა კიდევ უფრო შეამციროს ჯეჯილის წარმოების თვითღირებულება.

 

მასალა მოამზადა: ნინი მშვენიერიძემ

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი ,,დოქტრინა”

სრულად ნახვა
ეს საინტერესოასოფლის მეურნეობა

როგორ მზადდეება საუკეთესო ხარისხის ხაჭო?

შინაურ პირობებში ასე დაამზადებთ ხაჭოს:

ახლადმოწველილი რძე გააჩერეთ 5-6 საათი. თუ არ გსურთ, ხაჭო ცხიმიანი გამოვიდეთ, ნაღები მოხადეთ. შემდეგ, რძე შეათბეთ ახალმოწველილის ტემპერატურამდე და გაურიეთ ორი სუფრის კოვზი მაწვნის დედა, კარგად მოურიეთ და შეფუთეთ თბილი ქსოვილით. 8-10 საათის შემდეგ რძე შედედდება. შედედებული რძე დანით ან კოვზით დაყავით 3-4 სმ სიდიდის უჯრედებად. შედგით ნელ ცეცხლზე (ქვაბის ქვეშ აუცილებლად დადგით გამანაწილებელი ბადურა). როცა მასა შეთბება, ჭრილებში გამოჩნდება მომწვანო ფერის სითხე (შრატი). ცოტა ხნის შემდეგ, შესქელებული მასა ამოიწევს ზევით, უნდა შევამოწმოთ, რომ ტემპერატურა არ ასცილდეს 60-65 გრადუსს (წინააღმდეგ შემთხვევაში, შედედებული მასა მოიხარშება). შედედდება თუ არა, ქვაბი გადმოდგით ცეცხლიდან და გააცივეთ.

გაცივებული მასა გადაიტანეთ საწურზე, რომელსაც გადაკრული აქვს დოლბანდი და დადგით მომინანქრებულ ქვაბზე ან სათლზე. 3-4 საათის შემდეგ შრატი დაიწურება, ხოლო თუშ-ფალანგაზე მშვენიერი ხაჭო დარჩება.

სხვათა შორის, შრატის გამოყენებაც შეიძლება. იგი ბურახის დასამზადებელი ერთ-ერთი კომპონენტიცაა, ასევე, საუკეთესოა პირუტყვის საკვებად.

 

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი ,,დოქტრინა”

 

სრულად ნახვა
არქეოლოგიაკვლევებიმსოფლიოსოფლის მეურნეობა

არქეოლოგებმა 10,900 წლის კარტოფილი აღმოაჩინეს

არქეოლოგებმა აშშ-ის შტატ იუტაში კარტოფილის გრანულები აღმოაჩინეს, რომელიც ექსპერტების განცხადებით, შესაძლოა 10,900 წლის იყოს.

უფრო სწორად, ეს არის მცენარე Solanum jamesii-ის სახამებლის გრანულები, რომლისგანაც პატარა ველური კარტოფილი წარმოიქმნება. მათ შესაძლოა დიდი დახმარება გაუწიონ მეცნიერებს გვალვისა და დაავადების  მიმართ უფრო მდგრადი კარტოფილის წარმოებაში.

მეცნიერები ფიქრობენ, რომ აღმოჩენილი კარტოფილი შინაური კარტოფილის პირველი ნიმუშია,  რომელიც ისტორიკოსებს უძველესი წინაპრების კვების რაციონსა და საკვების მომზადების მეთოდების შესახებ აწვდის ინფორმაციას.

Solanum jamesii-ის კარტოფილი განსხვავდება  Solanum tuberosum-ის კარტოფილისგან, რომელსაც თანამედროვე ადამიანი სასურსათო მაღაზიაში ყიდულობს და საკვებად მოიხმარს და რომელიც პირველად სამხრეთ ამერიკის ანდებში 7,000 წლის წინ მოაშინაურეს.

მიუხედავად იმისა, რომ იშვიათია, S. Jamesii-ს კარტოფილი ჯერ კიდევ მოჰყავთ და ჭამენ იუტაში.  ვერავინ აცნობიერებს, თუ რამხელა ისტორია აქვს ამ პიკანტური გემოს ბოსტნეულს.

ამ ტიპის კარტოფილს რამდენიმე ამერიკული ტომი მოიხმარდა, მათ შორის, აპაჩები, ნავაჯო და ჰოპი. მას უაღრესად მაღალი კვებითი ღირებულება გააჩნია და S. Tuberosum-ზე მეტ ცილას, თუთიას, კალციუმსა და რკინას შეიცავს.

აღსანიშნავია, რომ იუტაში კარტოფილის თესლი იზოლირებულ ადგილებშია აღმოჩენილი, რაც იმაზე მეტყველებს, რომ ბოლქვები ამ ტერიტორიაზე გარეშე პირებმა მოიტანეს.

მკვლევარებს სურთ იმაში დარწმუნება, რომ S. jamesii-ის მცენარეს თაობების განმავლობაში შეუძლია სიცოცხლე. ისინი კარტოფილის დნმ-ის მოპივებას ცდილობენ, რათა გვალვებისა და დაავადებების მიმართ რეზისტენტულ გენებს მიაგნონ, რაც ხელს შეუწყობს თანამედროვე კარტოფილის კულტურების დივერსიფიცირებას.

 

წყარო: http://www.sciencealert.com

მასალა მოამზადა:  თამარ ტაბატაძემ

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი – ,,დოქტრინა”

სრულად ნახვა
საქართველოსოფლის მეურნეობა

ქართველი ფერმერები ბიოყურძნის წარმოების საერთაშორისო მეთოდებს გაეცნენ

ჩეხმა ექსპერტმა, პროფესორმა ირჟ კაპლანმა ფერმერებისა და დაინეტრესებულ პირებისთვის სემინარი – ,,ბიოყურძნის წარმოების საერთაშორისო მეთოდები’’ – ჩაატარა.

სემინარი საქართველოს სოფლის მეურნეობის სამინისტროს სამეცნიერო-კვლევით ცენტრში, შოთა რუსთაველის ეროვნული სამეცნიერო ფონდის საგრანტო პროექტის – „საქართველოში ინოვაციური მეთოდების შემუშავება ორგანულ მევენახეობაში“ ფარგლებში ჩატარრდა.

სოფლის მეურნეობის სამინისტროს ინფორმაციით, ჩეხმა ექსპერტმა ყურადღება დაავადებებთან ბრძოლის მეთოდებზე, ბიომევენახეობაში დასაშვებ ბიოპრეპარატებზე, მათ გამოყენებაზე, ბიოლაბორატორიის როლსა და ბიოპროდუქტის მოყვანაში სახელმწიფოს მხრიდან ჩართულობის მნიშვნელობაზე გაამახვილა. სემინარზე საუბარი შეეხო ბიოვენახის გაშენების, საჭირო პირობებისა და ევროპული სტანდარტების დანერგვის საკითხებზე. როგორც ჩეხმა ექსპერტმა აღნიშნა, ბიოვენახის გაშენება ახალ ნაკვეთზე უნდა მოხდეს; თუმცა, უნდა აღინიშნოს, რომ არსებული ვენახის ეტაპობრივად ბიომევენახეობის მოთხოვნებზე გადაყვანა, ყოველთვის დადებით შედეგს არ იძლევა.

სამეცნიერო-კვლევით ცენტრში გამართულ სემინარს 30-ზე მეტი სტუნდენტი და ფერმერი დაესწრო.

 

წყარო: http://www.moa.gov.ge/

მასალა მოამზადა:  თამარ ტაბატაძემ

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი – ,,დოქტრინა”

სრულად ნახვა
საქართველოსოფლის მეურნეობატურიზმი

,,Frobes-ის” საუკეთესო მეღვინეობის მქონე რეგიონების რეიტინგში კახეთიც არის

,,Forbes-ის” 2017 წლის ღვინის საუკეთესო რეგიონებს შორის საქართველო, კერძოდ, კახეთის რეგიონი მოხვდა. სია სულ 12 ქვეყნისგან შედგება, რაც იმას ნიშნავს, რომ გამოცემა წელიწადის სხვადასხვა თვეს მკითხველს სხვადასხვა ქვეყნის რეგიონში სტუმრობას ურჩევს.

საქართველო ამ რეიტინგში მაისის თვის საუკეთესო მასპინძელი ქვეყანაა, რომელშიც, ,,ფორბსის” თქმით,  ღვინის ტურის მოსაწყობად მშვენიერი პოტენციალია.

,,აქაურ სოფლებს თვითმყოფადი მიმზიდველობა ახასიათებს, ხოლო ღვინის უნიკალურმა ტრადიციებმა საუკუნეებს გაუძლო. კახეთში ღვინოს დამარხულ ჭურჭელში – ქვევრში აყენებენ,”- წერს გამოცემა.
საქართველო ისეთი ქვეყნების  გვერდით მოხვდა, როგორიცაა, იტალიია, ახალი ზელანდიია, ესპანეთი და არგენტინა და სხვა.

 

წყარო: forbes.com

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი – ,,დოქტრინა”

სრულად ნახვა
1 3 4 5 6
Page 5 of 6