close
სოფლის მეურნეობა

პირველი ტექნოლოგიური ფერმა და რობოტი ფერმერები

TO GO TO AFP STORY BY SANDRA LAFFONT A feeding robot feeds Prim'Holsteins dairy cows in Erbree, western France, on February 18, 2014. Despite the cost of the investment of 140,000 euros for one robot, the results are impressive with the productivity increasing by an average of 35 kilograms of milk per day and per animal, while the average is 25/26 kg. AFP PHOTO / JEAN-FRANCOIS MONIER

წარმოიდგინეთ როგორ გამოიყურება მომავლის ფერმა: მეწველი და მკვებავი რობოტები, ვიდეო მეთვალყურეობა პლანშეტური კომპიუტერებით. ფრანგი რძის ფერმერი ჟან – პიერ დუფეი არის მაღალტექნოლოგიური ფერმერი. რძის პროდუქცია მისი ფერმიდან მთლიანად ავტომატიზირებულია.

მიუხედავად იმისა, რომ ბევრი გლეხი საწოლიდან დილით ადრე დგება ფერმის მისახედად, ჟან-პიერ დუფეის შეუძლია არ ადგეს და კარგად გამოიძინოს, რადგან მისი ფერმა მაღალტექნოლოგიური და სრულიად ავტომატიზირებულია. ყოველ 2 საათში დაახლოებით ავტომობილის ზომის წითელი რობოტები დადიან საბძელში და ძროხებს საკვებით ამარაგებენ.

 

დუფეის კი შეუძლია საკუთარ ფერმას სახლიდანვე, პლანშეტური კომპიუტერის დახმარებით  ადევნოს თვალი. ფერმაში დაყენებული ვიდეო კამერები ფერმაში მიმდინარე პროცესებს იღებენ და კადრები ფერმერს ავტომატურად ეგზავნება.

წლების განმავლობაში ძროხები ხელით იწველებოდა, მაგრამ ეხლა რძის ფერმერი დუფეი  თავის ელექტრონულ მეწველრობოტებს იყენებს. რძის შლანგები ეცმევა ძროხებს ცურებზე და რძეს ამით ექაჩებიან. ამის შემდეგ სენსორები ამოწმებენ რძის ხარისხს. თუკი რაიმე არ არის წესრიგში, მაშინ რობოტები გამაფრთხილებელ შეტყობინებას ფერმერს უგზავნიან. ხოლო იმ შემთხვევაში თუ ყველაფერი რიგზეა, რძეს პირდაპირ რძის კონტეინერში ტუმბავენ.

ფერმერ დუფეს 140 000 ევრო აქვს  ამ პროდუქციაში ინვესტირებული. ამასთანავე თითოეული ძროხა ზრდის პროდუქტიულობას. საშუალოდ, ფერმაში ძროხა დღეში 25ლიტრ რძეს იწველება, დუფეი კი საშუალოდ 35ლიტრს რძეს იღებს. კვების რობოტებს კი ადამიანებისაგან საპირისპიროდ, შეუძლიათ  24 საათის განმავლობაში საქმეში იყვნენ ჩართულები.

image-661802-galleryV9-bgjk

 

 

image-661803-galleryV9-sslt

 

image-661811-galleryV9-tckr

წყარო: spiegelმოამზადა: ნელი შავლაძემ

გაზიარება:
fb-share-icon0