close
კატეგორიის გარეშე

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის გაფრთხილება: ბეკონი, ბურგერი და ძეხვეული კიბოს იწვევს

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია გვაფრთხილებს : ბეკონი, ბურგერი და ძეხვეული კიბოს იწვევს

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია აცხადებს, რომ ბეკონი, ბურგერი და ძეხვეული ისეთივე სართხეს უქმნის ჩვენს ჯანმრთელობას, როგორც სიგარეტი და მნშვნელოვნად ზრდის ნაწლავის კიბოს რისკს.

ორგნიზაციის მიერ გამოქვეყნებულ ანგარიშში დამუშავებული ხორცი კლასიფიცირებულია,  როგორც კარცინოგენული.

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაცია ირწმუნება, რომ დღეში 50 გრამი დამუშავებული ხორცის მიღება, რაც ერთ ნაჭერ ძევეულზე ნაკლებია, ნაწლავის კიბოს რისკს თითქმის ხუთჯერ ზრდის.

ანგარიშში წითელი ხორცი კლასიფიცირებულია როგორც „სავარაუდოდ კარცინოგენული, თუმცა აღნიშნულია ისიც, რომ მას კვებითი სარგებელიც აქვს.

ექსპერტები მოუწოდებს საზოგადოებას, თავიდან ავიცილოთ დამუშავებული ხორცის მიღება.

ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის წამომადგენელი დოქტორ კურტ სტრაიფის თქმით, რაც მეტი რაოდენობით გადამუშავებულ ხორცს მივირთმევთ, მით მეტია ნაწლავის კიბოს რისკი.

წითელ ხორცი აქვს კვებითი ღირებულება და არის ცილის, რკინის, თუთიის და ვიტამინი B12-ის ძირითადი წყარო .

„ჩვენთვის ცნობილია წითელ გადამუშავებულ ხორცსა და ნაწლავის კიბოს შორის შესაძლო კავშირი, თუმცა ეს არ ნიშნავს, რომ ის საერთოდ უნდა ამოვიღოთ მენიუდან. თუმცა თუ დიდი რაოდენობით იღებთ, უმჯობესია, რომ მისი მიღება რამდენადმე შეამციროთ. ჯობს ვახშამზე ძეხვეულის ნაცვლად თევზი მიიღოთ, ან ლობიოს სალათი ლანჩზე,“ – განაცხადა ოქსფორდის უნივერსიტეტის კიბოს კვლევის ეპიდემიოლოგისტმა პროფესორმა თიმ ქეიმ.

მთავრობის 2011 წლის გაიდლაინები მოზარდებისთვის დღე-ღამეში 70 გრამი წითელი გადამუშავებული ხორცის ჭამის რეკომენდაციას იძლევა.

ესგახლავთ ერთიპატარაძეხვის ან შაშხის ორი პატარა თხელი ნაჭერის, ან ცხვრის ხორცის ერთი ჩოპის ეკვივალენტი.

თუმცა ჯანდაცვის მსოფლიო ორგანიზაციის ანგარიშის მიხედვით, ეს რაოდენობა დასაშვებზე მეტია, ამიტომ მთავრობამ შესაძლოა საკუთარ რეკომენდაციას გადახედოს.

დოქტორ რეიჩელტომპსონი, მსოფლიოკიბოსკვლევისფონდის კვლევის  ინტერპრეტაციის ხელმძღვანელიაცხადებს, რომ  “თუადამიანსშეუძლიათავიდანაიცილოს დამუშავებული ხორცის ჭამა, ასეც უნდა მოიქცეს და მიირთვას ახალი წითელი ხორცი. დამუშავებულიხორციშეიცავსმეტმარილსა დაცხიმსდაარარისგამორიცხული, რომიგი ზრდიდეს კიბოსრისკს.“

 

 წყარო: Roeters

მასალა მოამზადა: თამარ ტაბატაძემ

ახალგაზრდა ანალიტიკოსთა და მეცნიერთა დარბაზი “დოქტრინა”

გაზიარება:
fb-share-icon0